måndag 6 februari 2017

Kall, Kall jord av Adrian McKinty

Adrian McKinty, Kall, kall jord

Handling:
Två personer har hittats döda. Den ena har lämnats, mördad, i en bil vid vägkanten. Det var meningen att man skulle upptäcka honom snabbt. Mördaren vill sända ett budskap. Den andra personen är en ung kvinna som hittats hängd i ett träd långt inne i skogen. Utan tvivel ett självmord. Kvinnan hade alldeles nyligen fött barn, men det finns inga spår av barnet på platsen.

På ytan tycks ingenting förena de två fallen. Men kriminalinspektör Sean Duffy vet att det finns kopplingar, och att de bara väntar på att tas fram i ljuset. Sean har löst sex mord i sin karriär, men har hittills aldrig lyckats ställa någon av gärningsmännen inför rätta. Den här gången är han fast besluten om att någon ska få betala...

Vad jag tyckte:
Kall, Kall jord var en riktig överraskning och en riktigt bra sådan med. Jag var inte helt säker på vad det var för bok, utom att det var en deckare då. Men jag visst inte att den utspelades i Nordirland i början av 80-talet. Mitt i upploppen och hungerstrejk, bland kaoset och det närmast krigs lika konflikterna som utspelades mellan de två olika grupperingarna. Min kunskap om denna tid och plats var rätt vaga innan jag började läsa så det blev en hel del googlande under läsningens gång. Jag tyckte om själv atmosfären och stämningen i boken, där kaoset och rebellernas krigföring bidrog till att göra även själva mordgåtan extra intressant. Bara som exempel är hur Sean Duffy, den polis vi följer, varje morgon kontrollerar sin bil för att där inte ska vara någon bomb fastsatt eller hur han och hans kollegor undviker in i det längsta vissa områden i staden för att det är förenat med livsfara för just poliser att åka in i dessa områden. Just Sean Duffy är också en riktigt intressant karaktär, en katolsk polis på en plats där en hel del av konflikterna rör sig mellan katoliker och protestanter. Alla hans kollegor är ju protestanter. Men det finns inga konflikter mellan dom utan de försöker bara utför sitt jobb på det bästa sätt som går i en kaotisk tid. Sean Duffy påminner mig väldigt mycket om unge Morse ifrån tv-serien som berör Morse som ung polis på 50-talet. Seans karaktär och lite akademiska/lärda stil är väldigt lik unge Morse tycker jag. Sean Duffy är också väldigt långt ifrån standardmallen som återfinns i många deckare, där polisen är stöpt i samma form. Han ( det är ofta en han) är alkoholiserad, osocial, ungkarl och extremt bitter. Sean Duffy är en relativ ung man, smart och intelligent, tar gärna en vodkadrink och lyssnar på musik på LP-spelaren, umgås naturligt med kvinnor, har en del vänner och verkar vara rätt levnadsglad för det mesta. Det socialrealistiska med den historiska anknytningen är riktigt välgjord och gör att boken verkligen lyfter. Just denna tiden och händelserna är något som i alla fall jag inte visste mycket om och det är alltid intressant att veta mer om nya saker och händelser. Detta förstärks också genom hur skickligt författaren återger detaljer som känns väldigt tidstypiska för just 80-talet.

Emellanåt så tappar själva mordhistorien farten och det blir lite för mycket runt omkring som tar upp platsen. Men i övrigt så gillar jag verkligen Kall. kall jord där författarens lite kärva språk och tuffa jargong passar väl ihop med både personerna och historien. Dessutom gillar jag också den mörka humorn som finns insprängt i historien. Det gör att berättelsen verkligen lyfter ett snäpp. En annan sak jag gillar också är hur Sean och hans kollegor faktiskt verkar trivas att arbeta tillsamman. Det finns en tuff macho jargong mellan dom men också mycket värme och vänskap. Det är lite för ofta man läser deckare där intrigerna på arbetsplatsen, konflikterna med de högre cheferna och liknande tar alltför stor plats. Men så är det alltså inte här. Kamratskapen känns inte heller stel eller konstlad utan riktigt äkta. Tiden och det kaos som råder fungerar nog också som en slags gemensam vilja att överleva dagen. Det knyter kollegorna samman verkar det som. 

Kall, Kall jord är en mörk berättelse med mycket spänning som jag gillade riktigt mycket.  Jag hoppas verkligen att det översätts fler delar i denna serie.

Betyg:4/5
Boken kommer från: Biblioteket
Andra som skrivit om boken: Boktok73, Mitt bokintresse, Bokraden, Lottens bokblogg.

4 kommentarer:

 1. Verkar vara väldigt skilda åsikter om den här, vilket gör mig ännu mer nyfiken :) Får nog se till att läsa den snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag såg det också när jag tittade runt efter att ha skrivit min recension. Men det är lite spännande tycker jag att det finns många olika åsikter om samma bok

   Radera
 2. Den här väntar i min bokhylla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Spännande att se vad du tycker sen.

   Radera