söndag 12 februari 2017

En naturlig död? av Dorothy Sayers

Dorothy Sayers, En naturlig död?  

På svenska finns inte många delar att köpa, en hel del på engelska men vill man ha de svenska får man leta på antikvariat eller på biblioteket. Storytel hade tydligen just denna delen och några andra, så länken här uppe går dit!

Handling:
Den rika gamla damen dör mycket tidigare än vad läkaren väntat. Blev hon plötsligt sjuk eller handlar det om mord? Hobbydetektiven Lord Peter Wimsey börjar undersöka fallet med hjälp av sin pålitliga bekänt Bunter och fröken Alexandra Katherine Climpson, en skvallrande ungmö med en gåva för att ställa de rätta frågorna.

Det intrikata spåret leder från en vacker Hampshire-by till en våning i det fashionabla London där Wimsey med list försöker få fram den svårfångade sanningen

Vad jag tyckte:
Jag är väldigt förtjust i Dorothy Sayers karaktär Lord Peter Wimsey, jag tror att han är min favorit bland detektiver ifrån denna tiden då Sayers var verksam. Han är en rik överklass lord, smart och intelligent men med medkänsla och ett varmt hjärta. Han är aldrig direkt arrogant eller egoistisk utan förlitar sig mycket på sina kollegor och anser att även kvinnor bör användas vida sådana här kluriga fall då de besitter mystiska kunskaper som ingen man kommer i närheten av. Han är sinnebilden av artig och välutbildad lord som konsten att röra sig i de fina salongerna. Hans lärda sida blandas med en stark förkärlek till förstahands utgåvor av litterära och historiska skrifter. Det finns många kulturhistoriska och litterära hänvisningar i böckerna om Lord Peter Wimsey. Wimsey själv erkänner att han sysslar med deckargåtor för att han är så nyfiken och vetgirig, han lockas av det mystiska.

Just denna bok En naturlig död? utkom 1927. Lord Peter Wimsey med sin ständiga sidekick butlern Bunter  samt kriminalkommissarien Parker löser de mest kluriga gåtor som kan hittas på. Inte får vi heller glömma Miss Climpson, en helt ovärderlig hjälpreda som är mycket användbar i de situationer där en kvinnlig varsam hand är till större nytta än en klumpig man som bara ställer till det för sig!

Sayers böcker är charmiga och fulla av torr brittisk humor med en riktigt kluriga gåta. I En naturlig död? har vi ett möjligt mord men det gäller att bevisa att det verkligen är ett mord och i så fall behöver man hitta motivet och även mördaren.  Förtjusande trevlig läsning!

Betyg: 4 / 5
Boken kommer från: Egna hyllan, en omläsning
Andra som skrivit om boken: Marias bokliv, Ett hem utan böcker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar