tisdag 10 januari 2017

Ensam kvar av Alexandra Oliva

Alexandra Oliva, Ensam kvar  

Handling:
Du är ensam djupt inne i skogen. 

Du får inte längre kontakt med yttervärlden. 

Långsamt inser du att något fruktansvärt har hänt. 

Zoo står vid ett vägskäl i livet. Hon längtar efter äventyr och spänning, och hon behöver tid att tänka. Hon skickar in en ansökan, och snart är hon en av tolv deltagare som tävlar i en realityserie i den otillgängliga vildmarken i New England. Det handlar om att överleva, att visa uthållighet och övervinna psykiska utmaningar. 

Samtidigt som serien spelas in inträffar det ofattbara: en världsomspännande katastrof hotar att slå ut civilisationen. Zoo, som är fullkomligt isolerad, märker först inte att spelet är över. Ovetande om vad som hänt fortsätter hon att kämpa och söker sig allt djupare in i skogen, utan att förstå att det inte längre finns några ledtrådar eller kameror gömda i träden, eller att förortskvarteren hon till slut når är övergivna på riktigt. Äventyret har gått överstyr. Zoo försöker ta sig hem, tillbaka till mannen hon lämnat. Och hon måste på allvar lära sig att överleva. 

Vad jag tyckte:

Ensam kvar är en nervpirrande berättelse som verkligen kryper in under skinnet på mig.  Det cyniska tänket med reality-serien och tanken på att utsätta sig för något sådant dramatiskt känns verkligen intressant att läsa om.  Berättelsen skildrar omväxlande själva dokusåpan med den pågår och spelas in men när vi närma oss mitten så får vi även ta del av Zoos kamp i nutid. När så att säga hela världen i princip vänts upp och ned. Zoo är dock inte medveten om detta utan hon traskar på i tron att allt det hon ser är en del av serien. Långsamt börjar dock en insikt gro hos henne, en tanke om att det hon upplever är något helt annat än en tv-inspelning.

Med rappt språk och tät stämning bygger författaren upp en riktigt nervpirrande och kuslig skildring om vad som händer med en människa som blir helt övergiven och om hennes utsatthet i den ensamhet hon befinner sig i. Ensam kvar är en smart och underhållande thriller som bjuder på en oväntad intrig och starka gestaltningar.  Skildringen av själva dokusåpan innehåller en hel del vass och syrlig kritik, alla deltagarna skildras på ett sätt som gör att de nästan blir till stereotypa karaktärer utan några mänskliga drag. Men hur mer vi läser desto mer börjar vi se människan under det stereotypa lagret som tv-bolaget så gärna vill att vi endast ska se. Zoo berättelse rymmer också så mycket mer än bara en vilja att vinna en massa pengar. Hon är inte ens där för pengarnas skulle, hon är där för att hon är alltför rädd att ta itu med sitt eget liv och kärleken. Dock är just kärleken som är hennes främsta drivkraft när världen har vänts upp och ned. Ensam kvar är en apokalyptisk skildring men av mer filosofisk än ren action.


Betyg: 4- / 5
Boken kommer från: Biblioteket
Andra som skrivit om boken: Beroende av böcker, Sagan om sagorna,

4 kommentarer:

  1. Jag fascinerades av hur länge hon försökte tvinga in allt som hände i det som hon förväntade sig, har inga svårigheter att se logiken i det :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det måste ha varit en chock minst sagt att komma ut ur vildmarken på det sättet och se allt som hänt. Skickligt skriven!

      Radera