tisdag 31 januari 2017

Tematrio: Barn och ungdomsböcker

Lyrans noblesser har läst många barn och ungdomsböcker under senaste tiden. Veckans tematrio blir att:  Berätta om tre riktigt bra böcker för barn i olika åldrar!

Jag läser många böcker för ungdomar och en hel del böcker som riktar sig till unga vuxna. Men jag läser gärna böcker för mellanåldern med. Det är avkopplande att läsa och det finns väldigt många fina böcker att läsa. Det blev visst ett tema i temat om ett ämne, döden,  som är både svårt och tungt att hantera. Men just dessa författare lyckas riktigt väl med att inte bara tala om det nattsvarta eller sorgen. Utan också om det fina och det vackra, det hoppfulla och ljusa.


 1. Det magiska hjärtat av Kristina Ohlsson. En bok som lyfter fram det allra svåraste som finns, nämligen döden, på ett varmt och finstämt sätt. Skriven för mellanåldern
 2. Lauren Oliver, Liesl & Po Detta är en charmig spökhistoria för mellanåldern som även denna lyfter fram döden och sorgen på ett väldigt fint sätt. 
 3. Himlen börjar här av Jandy Nelson.  Detta är en tonårsbok som även den belyser döden på ett helt magiskt sätt. Detta är en bok som gör ont att läsa men också som fyller en med värme och hopp,
Bubblare är Boktjuven av Markus Zusak, där självaste Döden är berättaren och sedan boken som för alltid kommer vara en favorit hos mig nämligen John Greens bok Förr eller senare exploderar jag.

20 kommentarer:

 1. Boktjuven är väldigt bra. Inte lika förtjust i Förr eller senare exploderar jag.

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. visst ska man det, döden och livet är två delar av samma sak ju.

   Radera
 3. Viktiga böcker, det är viktigt att avdramatisera döden. Eller hur man nu ska uttrycka det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är dom det. Svåra ämnen som måste göras förståeliga.

   Radera
 4. Det magiska hjärtat var superbra och John Greens bok var en riktig snyftare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Greens bok var verkligen en snyftare

   Radera
 5. Boktjuven och Förr eller senare exploderar jag är två av mina favoritböcker.

  SvaraRadera
 6. Ett tema i temat här! :) Känner inte till dessa tre. Verkar som bra böcker för unga med frågor som alltid ställs och bearbetas i alla tider, såsom det sig bör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt bra böcker som kan skapa fina samtal om det svåraste som finns. Det är viktiga böcker på det sätt.

   Radera
 7. Har läst bubblarna och gillade både Boktjuven och Förr eller senare exploderar jag men trion har jag inte läst så tack för tips om bra böcker om döden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Det är tre bra böcker som rymmer fina berättelser

   Radera
 8. Har nog aldrig gråtit så mycket som när jag läste TFIOS, typ konstant de sista 200 sidorna... Himlen börjar här lade jag ner efter runt 30 sidor, klarade inte av att se förbi alla dessa liknelser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fulgrät till TFIOS, min sambo blev alldeles nervös och undrade vad som hänt! Ok, jag gillar däremot Jandy Nelsons speciella stil med alla hennes liknelser. Gillar inte det överallt och hela tiden men i vissa böcker tycker jag det passar väl in och då tilltalas jag mycket av det =)

   Radera