måndag 9 januari 2017

Sveket & Sammansvärjningen av Ursula Poznanski

Jag skriver om de två första delarna i Ursula Poznanskis serie här nedan, så det kan förekomma spoilers!


Ursula Poznanski, Sveket  
Handling
Vad gör du när ditt liv vänds ut och in? När ditt skyddade liv i sfären tar slut för att du hör ditt namn räknas upp bland de som måste dödas. De som ska dödas för att en konspiration hotar hela sfärsystemet. En konspiration du aldrig hört talas om. Världen i sfärerna är perfekt och rättvis. Ria och de andra studenterna arbetar disciplinerat för att vidareutveckla denna värld och för att förbättra för klanerna som lever utanför i kyla och svält. Det tror de i alla fall.

När Ria tillsammans med fem andra studenter beskylls för att vara del i en konspiration faller deras värld i bitar. De flyr, svikna, förföljda och utlämnade åt ödet. Utanför sfärerna hotas deras liv inte bara av kyla, svält och illasinnade klaner, utan även av sfärernas verkställare. Varför är det så viktigt att de dör?

Handling:
Ria och hennes vänner har växt upp i sfärernas trygghet som skyddar mot den ogästvänliga naturen utanför. Nu lever de ett liv i hemlighet i världen utanför sfärerna, i staden under staden. Varken klanerna eller sfärbefolkningen får veta var de är, de hotas från olika sidor. Endast några få är invigda. 

Ria och hennes vänner vill försöka komma fram till varför de hotas till livet, och Ria hittar ett spår i det gamla biblioteket. Men det går för långsamt framåt. Sandor, klanfurstens andreman, och Ria inleder en försiktig relation, men när klanfursten dör i skadorna av ett fiendeangrepp och Sandor blir klanfurste vill han plötsligt och oförklarligt inte veta av Ria längre. Nu känns det ännu viktigare att hitta svaret på frågorna kring hotet,

Vad jag tyckte:
Ursula Poznanski har skrivit en smart och underhållande dystopisk serie som bjuder på både action och driv men med en mer lågmäld ton än traditionella dystopier. Med ett komplext världsbygge och smarta, trovärdiga karaktärer så blir Sveket och Sammansvärjningen till en både spännande och underhållande läsning. Jag gillar skildringen av livet i Sfärerna men ännu mer gillar jag skildringarna av livet utanför Sfärerna. Jag har en tendens att gilla de utsatta människorna mer. Då de ofta bjuder på annorlunda perspektiv och synsätt. Här kallas de som bor utanför Sfärerna för Prims, alltså Primitiva. Poznanski har låtit hela världen gå under pga klimatförstöring och där jorden inte längre går att använda. De allra flesta människor lever i sk Sfärer, hela städer som är omslutna av bubblor. Människorna drillas sedan tidigt för att platsa i någon av Sfärerna. Vi får följa ett antal studenter, där Ria är den som är vår berättarröst. Varje individ föds och uppfostras därefter av en specifik person, föräldrarna kan inte längre betros med detta viktiga uppdrag. Därefter så klassificeras varje individ utefter vilken personlighet de har, utbildningen poängsätts och utefter poäng får studenterna sedan arbete. Hur högre poäng desto bättre placering såklart. 

Sveket och Sammansvärjningen är två dystopiska böcker som helt klart är läsvärda och jag ska inom det snaraste leta rätt på del tre i serien för jag vill väldigt gärna veta hur det hela slutar. 

4 kommentarer:

 1. En trilogi jag läste förra året och tyckte mycket om!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska ta och låna sista delen nästa gång jag är på biblioteket tänkte jag. Det är en riktigt bra serie =)

   Radera
 2. Läste de här i somras, blev helt uppfylld av dem :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Jag har tredje delen kvar, ska se om jag hinner läsa den snart. Hoppas verkligen det då de två första bjöd på så himla bra läsning.

   Radera