söndag 15 januari 2017

Livet, motorcyklar och andra omöjliga projekt av Katarina Bivald

Katarina Bivald, Livet, motorcyklar och andra omöjliga projekt. 

Handling:
Sommaren då Anette Grankvist fyllde arton lovade hon sig själv tre saker som hon skulle göra i livet: köra motorcykel, köpa ett hus och klara sig själv. Så här nitton år senare har hon i alla fall klarat sig själv. Hon har inte varit på en riktig dejt på den här sidan millennieskiftet. Hon bor kvar i hyresrätten i Skogahammar. Hon jobbar på Mat-Extra, där blip-blip-ljudet från kassan långsamt driver henne till vansinne. Och hon har inte ens körkort för bil, ännu mindre motorcykel. Allt det här var helt rimligt så länge hennes dotter bodde hemma. Men när Emma flyttar till en annan stad upptäcker Anette att det är en sak att vara ensamstående mamma med ett barn, och en helt annan att vara det utan ett. Hon hade ingen aning om att livet bestod av så mycket tid.

Därför verkar det som en bra idé att börja ta motorcykellektioner, ge sig in i ett omöjligt projekt, lära känna sin egen mamma mitt under pågående senildemens, och kasta sig ut i en galen förälskelse. Men det visar sig snart att det här med frihet och äventyr är betydligt mer komplicerat än Anette tänkt sig.

Vad jag tyckte:
Livet, motorcyklar.... är en charmig feel-good med varm humor. Det är lättläst och underhållande att läsa om den lilla orten Skogahammar och Anette är en trevlig karaktär att lära känna. Emellanåt blir det väl lite för sött och klämkäckt kan jag tycka.

Den person jag kommer minnas allra bäst är faktiskt Anettes bästa vän Pia. Hon är en så härlig person, rättfram, karsk och kärv på ett alldeles underbart sätt. Det är mysigt att läsa om Anettes svårigheter men ibland blir jag rätt trött på hennes gnäll och tvivel. Jag vill mest säga åt henne att skärpa sig! Dessutom så blir boken lite seg i mitten, allt dras ut på i all evighet känns det som. Jag märker snabbt att mitt fokus skiftar och jag skummar mer än läser. Det tar sig igen efter ett tag men för mig blir det inte helt rätt bara.

Men överlag är det fin läsning, varmt och gulligt på ett lättläst sätt. Mysig bok som passar fint i vinterrusket.

Betyg: 3+
Boken kommer från: Biblioteket
Andra som skrivit om boken: Lottens bokblogg och  Chicklitrevolutionen

2 kommentarer:

  1. Måste verkligen läsa böckerna av Bivald. De verkar trevliga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är trevliga och charmiga böcker, mysig feel-good =) Jag gillade dock hennes första bättre.

      Radera