lördag 23 maj 2015

Britt-Marie var här, Fredrik Backman

Fredrik Backman, Britt-Marie var här.

För tredje gången så fångar Backman mig totalt med sina omotståndliga och säregna karaktärer. Britt-Marie mötte vi redan i boken om Elsa, alltså i boken Min mormor hälsar och säger förlåt. Där var hon en sido-karaktär, en gnällig och pedantisk granntant som gjorde livet surt för Elsa och de andra grannarna. Men i hennes egna bok får vi lära känna Britt-Marie ordentligt och bilden av henne växlar ifrån sur granntant till en ensam och vilsen kvinna. En kvinna som gett allt för sin make och hans barn, som uppoffrat sig själv och försakat sina egna drömmar. Det finns en mening i boken som jag tycker beskriver Britt-Marie så väl och det är " Britt-Marie skriker på insidan". Fyra väldigt talande ord som träffar helt rätt. Britt-Marie som i så många år slutat vara sig själv, som slutat drömma, som lägger Kents rakapparat i fel låda bara för att få höra honom skrika till henne när han inte hittar den,. Britt-Marie som längtar efter att en enda gång få höra " Tack för middagen, Den var god". I hennes egna bok så har Britt-Marie tagit sin bil och lämnat maken Kent bakom sig. När boken inleds så sitter Britt-Marie på arbetsförmedlingen, hon  måste ju på något sätt försörja sig. Och det blir inte så lätt, Britt-Marie förstår inte riktigt hur det fungerar och den unga tjejen på arbetsförmedlingen förstår nog inte riktigt Britt-Marie heller. Det hela slutar på att Britt-Marie får ett jobb i Borg, som fotbollstränare...... Britt-Marie är såklart skräckslagen men det kan man ju inte visa för någon. Så Britt-Marie virar in sig som en taggig igelkott i ett tjockt pansar av civiliserat beteende, rätta manér och de rätta uttrycken.

Borg är en sådan där typisk liten bruksort som är på väg att dö ut, invånarna flyr men ett fåtal stannar kvar och kämpar. I denna lilla byn så är det fotbollen som håller ihop de sista få kämparna.  Dit kommer alltså Britt-Marie och där kommer hon möta många nya vänner och en rad av sköna och färgstarka karaktärer kommer presenteras. Vega, Omar och Sami, de tre syskonen som försöker hålla sig under radarn så ingen förstår att det inte längre finns någon förälder kvar i hemmet. Piraten som oroar sig inför sin dejt med snygga killen. Någon (karaktären heter så hela boken igenom) som driver pizzerian som även är bank, mataffär, apotek och systembolag. Banks som är en manhaftig kvinna som dessutom är dotter till den förre fotbollstränaren. Sven, polisen som gillar att gå på kurser för att slippa känna sig ensam. Backman skapar som vanligt ett färgsprakande galleri av egensinniga, säregna och udda karaktärer som man tar till sitt hjärta. Jag fnissar högt många gånger och mot slutet så kommer det en klump i halsen. Precis som det ska vara med Backmans böcker, det är underhållande samtidigt som det gör ont. Backmans språk är lika yvigt och eget som i de andra böckerna, orden sprudlar och spritter åt alla håll men samtidigt finns där en tydlighet och enkelhet i hans berättelser som är mycket tilltalande. Karaktärerna får utrymme att växa och förändras men utan att behöva försaka sig själv eller göra om sig till något de inte är.  Britt-Marie var här är en varm och kärleksfull berättelse om mod och om hopp. Om att förlora sig själv men också om att hitta sig själv. Samtidigt är det en bok om förälskelse och kärlek.

Och precis som Britt-Marie säger så finns det en enda ordning i besticklådan och det är Gaffel, Kniv och sedan Skedar. Inget annan ordning gäller, för då är man kanske rentav lite kriminellt lagd av sig!

( Kaosutmaningen 2015: 33: Läs en bok du fått av någon annan) Födelsedagspresent ifrån föräldrarna

4 kommentarer:

 1. Jag älskade verkligen att få lära känna Britt-Marie mer. Satt som du och både fnissade och blev tårögd under boken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkligt att Backman i tre böcker fått en att både skratta, fnissa och gråta! Nu ser man framemot nästa men samtidigt undrar man om han kan leverera ännu en gång.

   Radera
 2. Det ska vara du som recenserar en bok så här fantastiskt. Man får gospoms. Den stämmer ju så himla bra, beskrivningen av Britt-Marie och det här med besticklådan den lagen gäller hos flera t ex Helen B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack kära mams! Så fint sagt av dig! Naturligtvis finns det bara en enda ordning i besticklådan! Allt annat är oacceptabelt!

   Radera