torsdag 14 maj 2015

Silkesmasken av Robert Galbraith

Robert Galbraith, Silkesmasken 

Handling:
När romanförfattaren Owen Quine försvinner anlitar hans fru privatdetektiven Cormoran Strike. Först tror hon att han frivilligt gett sig av för några dagar - som han gjort förr - och hon vill att Strike ska hitta honom och se till att han kommer hem.
Men när Strike börjar undersöka saken står det klart att det finns mer bakom Quines försvinnande än hans fru anar. Författaren har just avslutat ett manus innehållande giftiga beskrivningar av nästan alla han känner. Om romanen publiceras kommer liv att slås i spillror - så nog finns det många som har anledning att tysta honom.
Det blir Strike själv som finner Quine brutalt mördad under bisarra omständigheter. I en kapplöpning med tiden måste Strike leva sig in i en hänsynslös mördares tankegångar, en mördare olik alla han någonsin träffat på...


Vad jag tyckte:

Andra delen om Cormoran Strike och hans assistent Robin Ellacott är betydligt mer makaber och blodig än vad första boken vad. Dock utan att boken fylls med blodiga detaljer eller utmålande av makabra händelser, för man kan visa upp detta på andra sätt och här bevisa Galbraith/ Rowling att hon är en skicklig författare som behärska denna konst väl. För Men så har Galbraith lyckats behålla känslan av klassisk pusseldeckare igenom hela boken. Londonskildringarna och karaktärsbeskrivningarna är precis lika välskrivna som i första boken. Denna gång så har vi alltså förflyttat oss ifrån modellvärldens glamour och lyx till förlagsvärldens och författarnas något mindre glamourfyllda tillvaro. Strikes egna tillvaro har dock blivit något bättre sedan han löst fallet med Lula. Det finns pengar på kontot och han har rent av hittat en plats att bo på. Jag tycker också om att Robin får ta mer plats i denna bok, där vänskapen mellan henne och Strike blir en viktigt del i själva berättelsen. Sinnrik berättelse som bjuder på en hel del vändningar och oväntade händelser. Och där själva berättelsen tar tid på sig att utveckla sig, Strike och Robin får väldigt mycket att göra i Silkesmasken. Det är många personer att prata med och många platser att besöka. Sakta så dras lager efter lager bort ända tills vi står där med det relativt oväntade slutet. Underhållande läsning som jag njuter av att läsa!  Jag ser framemot att få läsa nästa del i serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar