fredag 24 februari 2017

Bokbloggsjerkan 24-27 februari: Att äga eller inte


Efter en lång runda vid sjön med lilla hunden i strålande solsken, denna underbara solen som värmer så skönt. Det var så vackert med all snö och med broddar på fötterna ( present från en omtänksam mor) så kunde jag trava på rätt bra. Nu sover hunden så gott så jag tar och fortsätter helgförberedelserna med att svara på Annikas jerka. Annika säger så här denna fredag:Jag kan inte gå in på en bokhandel utan att köpa böcker som jag känner ett absolut tvång att äga just där och då. Jag utgår ifrån att alla känner igen sig (eller har jag fel?), var tror du att detta tvång/denna impuls bottnar i?

Det korta svaret blir att nej jag känner inte igen mig i det. 

Det där med att köpa och äga böcker har jag valt bort helt enkelt. Jag är sjukskriven med extremt låg sjukpenning och har inte råd att köpa en massa onödigt. Visst så finns det ibland böcker jag gärna vill köpa men väljer ofta bort det eller önskar mig den i födelsedag. Det mesta jag läser lånar jag och även om jag stöter på böcker där som är så fina att jag gärna skulle vilja ha dom i bokhyllan så väljer jag ofta bort dom när jag väl unnar mig en bok. Istället väljer jag ofta då något jag verkligen längtat efter, något helt nytt eller kanske en speciell faktabok av något slag. 

Jag har valt att lära mig att klara mig utan "lyxiga" inköp eftersom jag mår så dåligt av den enorma press/stress och det dåliga samvete min ekonomi ständigt ger mig. Jag väljer helt enkelt bort den stressen och njuter av att jag kan låna böcker helt gratis samt av alla de underbara rec-ex jag får ifrån författare och förlag.  Därför kan jag utan problem gå in i en bokaffär bara för att det är trevligt samt för att planera inför framtida eventuella inköp eller födelsedagar.  När jag väl köper en bok så blir därför något alldeles extra, en riktigt speciell händelse där boken av någon anledning betyder så mycket mer.  

Hur jag skulle svara om jag hade inkomst till att köpa böcker oftare vet jag inte, kanske skulle jag då se annorlunda på saken. Jag får återkomma om 2 år då jag kanske har en stadigare och större inkomst =) Väljer därför att inte gå djupare in på del två i frågan om var tvånget/impulsen att äga och köpa bottnar i. Eftersom jag valt bort det helt medvetet, en ständigt pågående process. 

38 kommentarer:

 1. Känner igen mig mycket i ditt svar.
  Just den ekonomiska biten som för min del är bättre nu men beteendet sitter fortfarande kvar. Tycker också om att längta efter saker och att önska sig böcker i present! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Det blir nog lätt så att ens beteende finns kvar. Idag har jag ändå hyfsat ok inkomst men inte bra på något sätt. Har dock haft det sämre och vissa beteende finns kvar från den tiden. Kram tillbaka

   Radera
 2. På den tiden när jag inte hade någon som helst inkomst så köpte jag inte heller något. Inte något alls. Herregud vad jag mådde dåligt då. Kanske är det därför jag köper så mycket nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det säkert vara. Jag vet att de gånger jag råkar få lite pengar över och vill vara snäll mot själv så blir det ofta böcker. Är väl lite samma sak som du säger där. Ekonomi eller rättare sagt bristen på sådan är något väldigt tungt. Men vet att varje steg jag kämpar mig till så kommer jag närmare en bättre lön och ett något stabilare ekonomi.

   Radera
 3. Ja, plånboken är effektiv när det gäller att sätta stopp för impulsköp...
  Jag är ju uppväxt med att när pengarna är slut så är de. Då är plånboken tom. Numera har ju även jag betalkort förstås, men jag undrar hur det blir med ungdomar som inte haft vana att se kopplingen mellan kontanter och hur mycket pengar man har. Lätt att vifta med kort som har en kredit kopplad till det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh ja, de där betalkorten håller jag mig så långt bort från som jag kan. Inte för att jag tror att jag skulle tappa kontrollen helt men det är så fasligt lätt att bara dra kortet och vips så tog pengarna slut. Jag kör envist med kontanter just nu när det ser ut som det gör. Allt för att bibehålla kontrollen över den lilla inkomst vi har. Har liknande bakgrund som dig, fick tidigt lära mig pengar värde och hur livet såg ut utan dom. Mina föräldrar gav mig något värdefullt då så att jag idag kan klara mig ändå.

   Radera
 4. bibliotek är toppen och på loppis säljer de nya pocket för 10 kr

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar biblioteket! Och second-handbutiker är toppen för en med liten inkomst =)

   Radera
 5. Har funnits perioder i mitt liv då jag inte köpt böcker alls, oftast av ekonomiska skäl. Om jag rannsakar mig själv så kan jag säga att jag faktiskt fortfarande ratar en del böcker för de är för dyra. Då drar jag på det. Sen är ju våra bibliotek en fantastisk tillgång, jag försöker komma tillbaka till att låna böcker i högre utsträckning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland behöver man och vill köpa vissa böcker. Och biblioteket är en guldgruva! :)

   Radera
 6. klart att en måste låta ekonomin styra. liksom bokhylleutrymmet. bibliotek är väldigt trevligt. där hittar en ju också mycket en inte kände till. loppis är rena fördärvet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så blir det ju. Vi bor rätt trångt med så vi har inte hur mycket plats som helst. Loppisar är riktigt farliga, inte bara när det gäller böcker.

   Radera
 7. Jag köpte inte heller böcker under många år. Tack och lov för bibliotek, och för vänner som vet vad man önskar sig i födelsedagspresent och julklapp :) Finns det något bättre än att öppna ett paket med en bok? Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så! En bok som paket är det bästa som finns. :)

   Radera
 8. Känner igen det där med ekonomin. Jag hade tjänstledigt för studier i två år med en bråkdel av den lön jag varit van vid. Det blev till att ligga lågt med inköpen då. Tror det fortfarande sitter i lite så här två år senare... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ekonomin måste styra ibland även om man även måste få unna sig något extra ibland :)

   Radera
 9. Biblioteken är en fantastisk inrättning. Och vi författare får betalt per utlåning, inte så mycket per bok, men många bäckar små :)

  SvaraRadera
 10. Har ingen större svårighet att undvika köpa böcker. Suveränt med hur väl biblioteken fungerar idag och att nya böcker finns tillgängliga så fort. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så! Biblioteket är en fantastisk tillgång! :)

   Radera
 11. Bibliotek är fantastiska av en massa anledningar, som när en inte har råd (dom var min räddning när jag pluggade) eller av olika anledningar inte vill köpa på sig böcker. Jag köper inte böcker så ofta men lånar desto mer där jag jobbar. Bibliotek=guldgruvor ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan biblioteket skulle jag gå under :)

   Radera
 12. Förr lånade jag på biblioteket jättemycket, men de senaste åren har jag köpt massor.

  SvaraRadera
 13. Pga ekonomin så väljer jag bort att köpa dyra inbundna böcker, unnar mig när det är rea men de flesta av mina olästa är köpta på rea eller secondhand. Och hamnar jag i sitsen där jag inte kan prioritera att köpa böcker ibland då har jag i alla fall en stor olästhög att läsa från.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är smart att tänka efter lite när man inte har pengar över. Ibland behöver man få unna sig och då passar ju rea el liknande bra :)

   Radera
 14. Låg inkomst gör definitivt att man lånar mer än vad man köper. Jag har också haft perioder med mycket låg inkomst och då inser man mer än någonsin vilken guldgruva biblioteken är.

  SvaraRadera
 15. Ja ibland har man inte råd och då får man välja bort. I år bad jag barnen om presentkort till min födelsedag då jag har sämre med pengar. Så då kunde jag köpa reaböcker för presentkortet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar också önska mig presentkort på böcker. :)

   Radera
 16. Visst får man ut lika mycket av en lånad bok, i all fall när det gäller skönlitteratur. En läst bok är ju inget annat än en läst bok egentligen.
  Själv köper jag däremot mer facklitteratur, framför allt är jag intresserad av bilder. Men visst känner jag igen problemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det ju! Och så känns de böcker man verkligen kan unna sig alldeles extra speciella på något sätt

   Radera
 17. Det är verkligen fantastiskt med bibliotek :-) Känner du ett habegär på bibban då? Det kan jag göra. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det! Åh ja! Jag kan verkligen gå all-in när det gäller låneböcker! Kan gå dit för att lämna en bok och komma hem med 17 nya böcker, fast jag redan har 10 hemma! =) Helt galet! Men underbart =)

   Radera
 18. Efter att under ett antal år ha haft det knackigt så är jag ganska så snål och köper ofta på secondhand eller bakluckeloppis istället för att betala fullpris för böckerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Seconhand och loppisar är guldgruvor när man har det lite svårt med pengar. Har man tur kan man göra riktigt bra kap också!

   Radera